Pampus nr. 138, bouwjaar 1942

L.o.a. 6,67 meter x 1,69 meter x 0,80 meter,
Open 2 mans wedstrijd zeilboot, inclusief trailer.
In 2015 nieuw dek kleed en kuip kleed.
Zo ook is er in 2015 onderhoud gepleegd aan het lopend en staand want en algeheel onderhoud rondom.
De pampus ingemeten en er is een meetbrief aanwezig (wedstrijd klaar en reglementair mag hij meedoen).

Overige gegevens

Door de Koninklijke Verbonden Nederlandsche Watersportverenigingen, nu het Watersportverbond, werd in 1933 een prijsvraag uitgeschreven voor een “Ontwerp van een open zeiljacht met 16m˛ doek”.
Uit een achttiental ingediende ontwerpen werd de “Pampus” het bekroonde ontwerp; een nieuwe wedstrijdklasse was een feit. De Pampus is een ontwerp van de heer G. de Vries Lentsch van de werf Het Fort. De eerste serie bestond uit 40 boten die, naar wij moeten begrijpen, vlot van de hand gingen. In 1942 waren er reeds 150 geregistreerde boten gebouwd. Nu ligt dat aantal op circa 460 schepen.

De Boot

De romp wordt opgebouwd in gangen, waarbij de meest gebruikte houtsoort mahonie is.Aan de binnenzijde wordt de romp verstevigd met kruisspantjes en een aantal wrangen op het vlak. Voor de dekconstructie wordt een lichtere houtsoort gebruikt, terwijl het dek zelf meestal wordt gemaakt van hechthout of teak (lattendek). De mast en giek, alsmede de fokkeloet, zijn van hout (meestal vuren). Aan de vorm van de romp, de kiel en het roer, is in de jaren niets gewijzigd; de deklayout en het staande want, is vaak aangepast aan de modernste eisen.

Enkele maten: lengte over alles: 6668 mm, grootste breedte: 1690 mm, diepgang: 800 mm. Gewicht minimaal: 725 kg, ballastgewicht kiel: 310 kg.
 

Privacy Disclaimer Contact